Ciocanul hidraulic este dotat cu doi acumulatori. Unul de presiune ridicata si altul de presiune redusa. Pentru identificarea acestora, consultati manualul tehnic, unde veti gasi o schema detaliata cu amplasarea celor doi acumulatori.
Incarcarea acumulatorilor se face numai cu azot. In cazul in care folosim alt gaz, acesti acumulatori pot exploda iar rezultatele sunt catastrofale intr-o astfel de situatie.
Acestia reprezinta o componenta extrem de importanta. Reincarcarea lor se poate face numai in ateliere autorizate, folosind echipamente speciale. Reparatiile facute “pe genunchi” pot deteriora acumulatorul de presiune ridicata si vor duce, desigur, la anularea garantiei.
In acest caz, vorbim de acumulatori tip piston iar reincarcarea trebuie facuta periodic, in functie de specificatii. Totusi, in anumite situatii trebuie sa apelam la un service autorizat. Cand ar trebui sa se intample asta?
-cand este nevoie de reincarcare mai des de o data pe saptamana
-cand se pulverizeaza ulei din acumulator
Inspectarea presiunii din acumulatorul de presiune redusa nu este o activitate atat de simpla pe cat pare. Verificati manualul ciocanului hidraulic si respectati toti pasii enumerati acolo. Sunt 12 pasi bine stabiliti pentru verificarea presiunii.
Dupa ce am identificat locul in care se afla acest tip de acumultaror, asezam ciocanul hidraulic in pozitie orizontala, cu punctul de incarcare orientat in sus.
O atentie deosebita trebuie acordata imbinarii dintre ventilul de incarcare si busonul de umplere de pe picon.
Operatorul sau mecanicul care face aceasta activitate trebuie sa regleze debitul de azot la presiunea minima. In cazul in care robientul este deschis brusc, garniturile din picon pot ceda.
Acumulatorul trebuie incarcat la o presiune mai mare decat cea specificata (cu 2-3 bari in plus). Dupa acest pas ar trebui sa asteptam cam 10 minute pentru ca presiunea azotului sa se stabilizeze. Daca nu se intampla asta, trebuie sa luam legatura cu un mecanic specializat care sa ne ajute in procesul de incarcare cu azot.
Urmatorul pas tine de reglarea la valoarea corecta, actiune care se va face prin deschiderea ventilului de descarcare.
Este important de spus ca mai sus doar am enumerat o parte din pasii necesari pentru incarcarea acestui tip de acumulatori. In majoritatea manualelor sunt 16 pasi, care trebuie urmati cu grija pentru ca aceasta activitate sa decurga fara probleme.
De asemenea, in manualul care insoteste fiecare ciocan hidraulic gasim scheme detaliate care ne ajuta sa identificam cu precizie fiecare componenta.
Atunci cand vorbim de presiune si de incarcarea cu gaz a unor componente, riscurile sunt uriase. Activitatile enumerate in acest articol trebuie facute doar dupa o instruire prealabila.
De asemenea, nu ar trebui sa uitam de importanta etichetelor de siguranta de pe ciocanul hidraulic. Acestea trebuie sa ramana tot timpul vizibile iar in cazul in care se deterioreaza, ar trebui sa le inlocuim. Ele ne reamintesc de riscuri si pericole iar prezenta lor pe carcasa produsului reprezinta o masura in plus de siguranta!