Uleiul hidraulic sub presiune reprezinta sursa de energie a piconului. De aceea, ne-am gandit sa va prezentam cateva informatii utile despre acesta, tinand cont de rolul sau vital.
Verificarea uleiului hidraulic si schimbarea acestuia oricand o cere situatia trebuie sa devina rutina pentru oricine foloseste un ciocan hidraulic. Aflati toate detaliile esentiale in articolul urmator.
Acesta se degradează mai rapid când se fac lucrări cu piconul decat in cazul operatiunilor de sapare, asa ca este nevoie de o inlocuire mai frecventa.
Trebuie sa luati in considerare faptul ca anotimpul afecteaza direct temperatura uleiului hidraulic. Aceasta temperatura poate varia considerabil in conditii de ger sau de canicula.
Ultilajul purtator si piconul au diferite elemente din plastic. In cazul in care temperatura pe care o are uleiul hidraulic depaseste un anumit nivel, aceste componente pot fi serios afectate.
Supraîncălzirea poate duce la o decolorare a graniturilor de etanșare. Intr-o astfel de situatie, producatorii anuleaza garantia iar reparatiile trebuie suportate de utilizator.
Uleiul hidraulic are anumite specificatii, motiv pentru care avem de ales între mai multe produse. Exista, de exemplu, specificatii pentru viscozitate la temperatura de functionare.
O viscozitate corecta face ca piconul sa functioneze in parametri. Daca viscozitatea este redusa, atunci cilindrul si pistonul se pot gripa.
In cazul in care temperatura depaseste nivelul maxim permis, trebuie imediat sa se treaca la reducerea acumularii de caldura. Conductele de presiune si retur cu diametru mai mare montate in utilajul purtator pot indeplini acest scop.
Recomandarea specialistilor este inlocuirea uleiului hidraulic la fiecare 800-1000 de ore. Poate vi se pare prea repede insa folosirea piconului are un impact mare asupra deteriorarii uleiului din cauza miscarii repetate. Uneori uleiul hidraulic poate parea normal la prima vedere, insa daca si-a pierdut din proprietati nu va mai fi eficient.
Contaminarea uleiului hidraulic este o alta problema extrem de importanta. Ca sa intelegeti gravitatea, e suficient sa spunem ca uleiul hidraulic contaminat al piconului va afecta inclusiv si pompa hidraulica a utilajului la care este atasat ciocanul.
Lichidele hidraulice trebuie sa respecte anumite conditii legate de puritate, oxidare si umiditate pentru ca ciocanul hidraulic sa functioneze in condtitii optime.
În cazul in care temperatura uleiului hidraulic trece de 80 de grade trebuie sa facem anumite verificari pentru a descoperi daca nu cumva vorbim de un simptom al unei probleme mai grave.
Ar putea, de pildă, exista defectiuni in sistemul de racire al uleiului. De asemenea, am putea descoperi scurgeri interne in picon. Inclusiv circuitul hidraulic al utilajului purtator ar trebui verificat.
O solutie pentru a coborî temperatura uleiului este montarea unui racitor de ulei suplimentar.
In concluzie, pentru functionarea eficienta a ciocanului hidraulic tineti cont de informatiile de mai sus si nu ignorati importanta uleiului hidraulic.