Cand te ocupi zi de zi de repararea picoanelor ajungi sa vezi greseli de operare frecvente. Unele produse din neatentie, altele din neglijenta. Pana la urma nu conteaza cum de acestea se intampla, important este ca pot fi prevenite.
Lubrifierea ciocanului hidraulic este extrem de importanta. Primul pas este sa verificati ce unsori recomanda producatorii si sa va asigurati ca acestea satisfac nevoile uneltei.
Temperaturile maxime si minime de lucru sunt un detaliu important de care trebuie sa tineti cont in cazul alegerii lubrifiantului potrivit. Indiferent daca lubrifierea se realizeaza manual sau automat este vital sa fie facuta la timp.
Pagubele produse in cazul in care nu folosim lubrifiant corespunzator sunt insemnate si nu vor fi acoperite de garantie.
Protectia impotriva loviturilor in gol, iata o alta optiune importanta. Loviturile fara efect se produc atunci cand sub cuiul picon nu exista niciun material care sa opuna rezistenta. De ce sunt periculoase aceste greseli de operare? Riscurile apar in cazul loviturilor constante in gol.
Vibratiile pot avea efecte distructive inclusiv asupra structurii utilajului purtator. In cazul piconului, unele dintre piese se vor deteriora si uza intr-un ritm mult mai accelerat. Unealta de lucru si știfturile de blocare a uneltei vor avea de suferit. Pistonul si tijele de legatura risca si ele sa fie distruse in cazul functionarii indelungate in gol.
Atentie: majoritatea producatorilor considera ca acest mod de operare (lovituri frecvente in gol) este unul defectuos iar garantia nu acopera pagubele produse.
Tot din ciclul greseli de operare, vorbim despre forta de cadere a piconului. Aceasta nu trebuie folosita sub nicio forma pentru a sparge diferite obiecte tari, cum ar fi rocile, ca să dam un exemplu. Nici aceasta tehnica de operare nu este acoperita de garantie, descoperim daca analizam manualele tehnice ale mai multor ciocane hidraulice.
Spargea prin forta de cadere poate duce la daune importante produse piconului si utilajului purtator iar operatorul este suspus unui nivel ridicat de vibratii.
Tot la categoria greseli de operare, putem observa pe unele santiere o manevra prin care sunt folosite partile laterale ale piconului pentru a muta obiecte tari. In acest fel apar pagube la nivelul piconului dar si la cilindrul bratului.
Operatorii nu trebuie sa foloseasca cuiul picon pe post de parghie dupa ce a fost penetrat materialul care trebuie spart. Forta generata in urma acestei actiuni poate duce la indoirea sau chiar ruperea uneltei. Este un alt punct pe lista de greseli de operare care va duce la pierderea garantiei. Iar reparatiile pot fi extrem de costisitoare.
Piconul sau unealta nu sunt gandite pentru a ridica diferite sarcini. Uneori asta se intampla pe santier, insa reprezinta o greseala.
Este important ca operatorul sa urmareasca in permanenta sunetul produs de picon in timpul utilizarii. Sunetul slab si si impactul mai putin eficient inseamna ca piconul nu este aliniat cu obiectul care trebuie spart.
Pe santier apar diferite situatii care trebuie tratate cu mare atentie. De pilda, atunci cand lucrati mai mult timp intr un loc se poate forma praf de piatra. Acest praf poate amortiza efectul de impact. In plus, degaja si caldura.
In final, putem sa tragem o concluzie importanta. Operatorul nu trebuie sa lucreze sub nicio forma in orb: este important sa vada spatiul de lucru si sa opreasca imediat ciocanul hidraulic atunci cand observa sau aude orice fel de problema.
Tehnicienii Mechanicus va pot ajuta sa detectati erorile de intretinere si sa va pot sfatui pentru a evita genul de greseli de operare descrise mai sus. Vizitati pagina noastra https://www.mechanicus.ro/ pentru mai multe detalii.