Oricat de performant ar fi modelul dvs. de ciocan hidraulic, nu trebuie sa ignorati inspectia zilnica. Daca reusiti sa introduceti aceasta rutina veti prelungi durata de viata a piconului dvs.
Un plan bine pus la punct va poate ajuta sa treceti rapid prin elementele de baza, fara sa pierdeti timpul. De aceea, v-am pregatit cativa pasi utili care sa va usureze munca si sa va ajute sa terminati cat mai curand inspectia zilnica.
Un ciocan hidraulic are numeroase suruburi si mediul de lucru dur le afecteaza din plin. Din acest motiv trebuie sa verificati daca acestea sunt cumva slabite sau rupte.
Tot zilnic este bine sa efectuati inspectia si pentru tiranti, pentru a evita deteriorarea interna a ciocanului hidraulic. Daca observati un tirant slabit sau rupt, nu folositi instrumentul pana cand nu il schimbati.
Atunci cand identificati un surub rupt, este necesar sa il inlocuiti cat mai repede. De asemenea, un surub slabit trebuie strans, luand in considerare faptul ca trebuie sa mentineti o forta de strangere similara pentru toate acestea.
Printre suruburile cu rol vital se numara cele care fixeaza cilindrii superiori, mijlocii si inferiori ai piconului. Cand efectuati inspectia, nu le neglijati nici pe cele care ajuta la fixarea carcasei, in caz contrar aceasta se poate uza prematur.
Asa cum am mentionat si in alte articole, lubrifierea este cheia functionarii piconului. Atunci cand realizati inspectia, inainte de punerea in functiune a ciocanului hidraulic, este musai sa va asigurati ca instrumentul este lubrifiat corespunzator.
Daca in timpul verificarii descoperiti ca piconul este uscat, inseamna ca are nevoie de ungere. Atentie la cantitatea de grasime folosita. Folosirea in exces poate cauza contaminarea uleiului si chiar unele defectiuni. O cantitate prea mica va fi insuficienta pentru o buna functionare.
Este important sa controlati zilnic furtunurile hidraulice si cablurile electrice. Trebuie sa va asigurati ca acestea sunt intr-o stare buna si nu se ating de alte componente.
Pentru o functionare eficienta a ciocanului hidraulic este necesar sa verificati daca furtunurile hidraulice au lungimea corespunzatoare. Daca acestea sunt prea lungi se pot agata de alte componente. Pe de alta parte, furtunurile prea scurte pot restrictiona extensia hidraulica a atasamentului piconului.
Tot zilnic ar trebui sa verificati daca bucsa piconului are un joc ce corespunde specificatiilor producatorului. Prea mult joc poate cauza scurgeri externe, zgarieturi pe suprafetele de etansare sau chiar deteriorarea pistonului.
Bucsele sunt componente predispuse la uzura. Din acest motiv, trebuie sa aveti grija sa le ungeti cu ulei o data la 2 – 3 ore de functionare sau mai des daca este cazul.
Inainte de a va apuca de treaba este indicat sa inspectati piconul pentru a va asigura ca are suficient azot. Un picon cu prea putin azot va produce lovituri slabe si nu va fi eficient. In acest caz trebuie sa il incarcati cu azot pentru a evita probleme mai grave.
De asemenea trebuie sa verificati si supapa de azot, care isi poate pierde din caracteristicile de elasticitate. In acest caz ciocanul hidraulic nu va functiona la presiunea corecta, lucru care poate duce atat la defectarea sa cat si a utilajului.
Inspectia zilnica a unui picon nu este dificila si ar trebui sa constituie o prioritate. In acest fel puteti identifica din timp componentele uzate, contribuind la prelungirea duratei de viata a instrumentului si la cresterea eficientei sale.