Primul pas facut pe santier nu trebuie sa insemne automat punerea in functiune a utilajelor. In cazul in care folosim un picon, ar trebui sa trecem printr-o inspectie de rutina.
Nu va lasati pacaliti de acest cuvant: rutina este, de fapt, foarte importanta. Manualele de utilizare ale diferitelor ciocane hidraulice amintesc de inspectie, care ar trebui repetata inainte de fiecare utilizare.
Verificarea vizuala a piconului trebuie sa urmareasca mai multe aspecte. La o inspectie cautam suruburile si piulitele slabite. Analizam furtunurile si conductele pentru semne de uzura sau eventuale crapaturi. Verificam daca nu cumva sunt scurgeri de ulei la racordurile furtunului hidraulic.
De asemenea, vom verifica nivelul uleiului hidraulic si vom cauta semne de uzura excevsiva la unealta si la bucse. Inclusiv etichtele de siguranta ar trebui verificate: ele trebuie sa fie vizibile pentru ca reamintesc operatorului detalii importante legate de functionarea piconului.
Toate problemele observate dupa o inspectie vizuala trebuie remediate de urgenta. De exemplu, dacă descoperim suruburi, piulite si organe de fixare slabite, le vom strange in mod corespunzator.
Daca observam o scurgere de ulei in zona racordurilor, le strangem si verificam daca problema continua.
Inlocuim cuiul picon atunci cand acesta este uzat. De asemenea, unealta ar trebui unsa la inceperea activitatii. Fiecare producator recomanda un anumit ritm de ungere. Iata un exemplu: de 10 ori, la fiecare 3 ore trebuie pompata unsoare cu pompa manuala, descoperim intr-un manual de utilizare.
Completam nivelul de ulei daca acesta este scazut pentru ca lucrand cu piconul intr-o astfel de situatie, riscam sa-l deterioram semnificativ.
Totusi, nu orice problema poate fi rezolvata la fata locului, pe santier. Daca scurgerile de ulei continua dupa ce am verificat toate racordurile, atunci problema e mai grava si este nevoie de interventia unui mecanic specializat. In caz contrar, unele piese precum pistonul si cilindrul pot suferi pagube insemnate.
Scurgerile in canalul de lubrifiere sau blocarea acestuia sunt alte semnale ca piconul trebuie sa fie verificat de un specialist. Un blocaj in gresor este o alta problema care necesita o atentie speciala.
Pierderea de presiune in acumulatorul de presiune ori supapa piconului care nu functioneaza corespunzator sunt alte doua situatii in care producatorii recomanda o vizita urgenta la un dealer ori la un service specializat.
Verificarea la un service ar trebui sa se faca la aproximativ 600 de ore de functionare. Alti producatori recomanda efectuarea acestei verificari la fiecare 12 luni.
In momentul in care apelati la un service trebuie sa aveti pregatite unele detalii care vor usura munca mecanicului:
-modelul si seria piconului
-cate ore a functionat si prin ce alte reparatii a trecut
-detalii despre problemele inregistrate in trecut, daca a functionat normal ori daca ati observat anumite situatii suspecte in timul utilizarii.
Daca aveti nevoie de reparatii picoane puteti contacta echipa Mechanicus. Gasiti exemple de reparatii efectuate cu succes pe pagina https://www.mechanicus.ro/reparatii-ciocane-hidraulice/. In plus, puteti gasi la noi pe site o gama variata de piese de schimb pentru picoane.
Piconul este un utilaj robust, dar costisitor, asa ca intretinerea sa trebuie facuta cu atentie, la timpul potrivit. Folosind piese de shimb recomandate de producator si efectuand zi de zi o inspectie vizuala de rutina, ne asiguram ca vom profita cat mai mult de pe urma piconului!