Un ciocan hidraulic este un instrument extrem de folosit in excavare, demolari sau minerit. Insa, pentru ca piconul sa fie eficient este nevoie sa acordati atentie operatiunilor precum montarea si demontarea acestuia.
Chiar daca poate parea ceva banal pentru un operator experimentat, montarea ciocanului hidraulic trebuie facuta cu grija. Acest lucru este important pentru desfasurarea lucrarilor in siguranta, dar si pentru a prelungi durata de viata a ciocanului hidraulic.
Inainte de a monta propriu-zis piconul este recomandat sa controlati daca valva de depresurizare este reglata la presiunea potrivita si sa faceti ajustarile necesare. Apoi, inspectati presiunea debitului de retur din sistemul hidraulic.
Primul pas ar fi sa aduceti excavatorul sau utilajul pe care veti monta ciocanul hidraulic cat mai aproape de acesta. Apoi, bratul excavatorului trebuie coborat cu grija spre picon.
Este important sa aveti grija sa nu se afle nimeni sub brat sau sub ciocanul hidraulic atunci cand se efectueaza montarea. Aceasta operatiune poate provoca ranirea serioasa a persoanelor aflate in apropiere.
In continuare, urmeaza montarea piconului pe brat si strangerea suruburilor suportului. Apoi, capacele de protectie trebuie scoase, in timp ce furtunurile trebuie racordate.
Un alt pas important este deschiderea supapelor circuitelor de presiune si al rezervorului de pe brat. In final veti avea nevoie de manualul de utilizare pentru a verifica daca valorile sunt in grafic pentru: presiune de functionare, presiune in circuitul de retur si debit de ulei.
Atunci cand demontati un ciocan hidraulic trebuie in primul rand sa asezati utilajul intr-o zona curata si plata. Urmeaza coborarea bratului si a piconului. Ar fi o idee buna sa asezati ciocanul hidraulic pe blocuri de lemn.
Apoi, motorul trebuie oprit si presiunea din circuit degajata. Pasul urmator are drept scop evitarea scurgerilor de ulei si pentru asta trebuie inchise supapele circuitului de presiune.
In continuare este nevoie ca furtunurile sa fie deconectate iar uleiul sa fie eliminat. Dupa ce ati terminat aceasta sarcina, nu uitati sa puneti dopuri atat la capetele furtunurilor, cat si la conducte, in asa fel incat sa tineti praful la distanta.
In final mai ramane demontarea suportului sau a stifturilor de montare si depozitarea cu grija a piconului.
Atunci cand vine vorba de montarea si demontarea piconului este recomandat ca aceste operatiuni sa nu fie executate de o singura persoana. Pentru siguranta cel mai bine ar fi sa participe mai multe persoane.
O alta recomadare se refera la fixarea cat mai bine a piconului. Nu neglijati acest aspect pentru a va asigura ca in timpul utilizarii acesta nu va cadea, riscand sa se deterioreze.
Pentru o functionare corecta este important sa nu uitati sa ungeti ciocanul hidraulic inainte de utilizare. In plus, aceasta operatiune ar trebui repetata la fiecare doua ore sau mai des daca activitatea pe care o efectuati este foarte solicitanta pentru picon.
Daca aveti nevoie de mai multe informatii legate de montarea si demontarea unui ciocan hidraulic nu ezitati sa ne contactati pe pagina https://www.mechanicus.ro/contact/. De asemenea, pe site veti gasi o gama variata de piese de schimb pentru picon si ciocane hidraulice noi sau second hand.