Folosirea unui ciocan hidraulic pe șantier comportă riscuri uriașe. Vorbim de un echipament extrem de puternic, iar asta presupune mai multe pericole. Scăpat de sub control, poate produce pagube uriase sau poate duce la rănirea muncitorilor implicați în proiectul respectiv.
Anticiparea posibilelor accidente de muncă pare la prima vedere solutia la îndemână pentru a evita problemele de pe santier. Însă, o analiză mai atentă vă poate demonstra că este o greșeală care ne-ar face doar să pierdem timp.
Este imposibil sa anticipăm toate circumstanțele care pot duce la producerea unui eveniment nedorit. Din acest motiv, cea mai bună variantă este să pornim de la respectarea regulilor de bază și a normelor de protecție a muncii.
Întotdeauna, înainte de a începe munca, este necesară o evaluare minuțioasă a condițiilor de pe santier. Aceasta are un nume specific in terminologia protectiei muncii. Se numeste: Analiza Riscului în Timp Real.
În cadrul acestui proces înțelegem care sunt zonele cu risc sporit și ce distanță de siguranță trebuie să pastreze cei aflati la locul de munca. De asemenea, este important să stabilim rutele de evacuare în cazul apariției unor situații de urgență.
Dupa efectuarea unei analize riguroase, trecem la inspectarea ciocanului hidraulic. Dacă identificați piese picon uzate sau deteriorate trebuie să le înlocuiți cât mai repede. Folosind ciocanul hidraulic fără schimbarea componentelor stricate vă supuneți unor riscuri inutile. Un picon defect crește șansele de producere a unui accident de muncă.
După ce am stabilit care sunt pericolele ce pot apărea în timpul activității, următorul pas logic este să trecem la găsirea unor soluții pentu a reduce aceste riscuri. Daca solul pe care trebuie să lucreze un excavator este instabil, încercăm să operăm în altă zonă sau să întărim spațiul de lucru.
Dacă anumite portiuni ale unui construcții sunt subrede, este vital să stabilim anumite zone de siguranță în care să nu se afle niciun muncitor, in cazul in care acele elemente s-ar prăbusi.
Nu uitati de vibrațiile produse de picon în timpul operarii. Multe structuri pot fi afectate de acestea, motiv pentru care ele trebuie inspectate cu grijă.
Ciocanul hidraulic trebuie operat conform instrucțiunilor din manualul de utilizare. Operatorul este responsabil de funcționarea în siguranță a acestui atașament.
Pentru a evita deteriorarea piconului și posibilele accidente, asigurați-vă că presiunea hidraulică este suficientă. Valoarea exactă diferă în funcție de model. De asemenea, poziționarea ciocanului hidraulic perpendicular pe suprafața de lucru este foarte importantă.
Nu folosiți un cui picon pentru a împinge materialul, acest lucru poate afecta negativ atât ciocanul hidraulic, cât și siguranța celui care îl operează. Tot în aceeași categorie se încadrează și loviturile în gol, expunând atașamentul unor riscuri ce ar putea fi evitate cu un pic de atenție.
Operarea în siguranță a unui ciocan hidraulic ține și de instruirea operatorilor. Aici este vorba de noțiuni de protectie a muncii, dar si despre o cunoastere temeinica a echipamentului. Operatorii ar trebui sa treacă prin cursuri periodice de instruire.
De asemenea, testarea cunoștințelor și a aptitudinilor este un alt mod prin care se păstrează un nivel ridicat de concentare si profesionalism pe șantier. Unele noțiuni ar putea fi uitate în timp dacă nu sunt folosite la nivel de zi cu zi.
La fel de important, echipamentele de protecție nu pot fi trecute cu vederea. Este vital ca acestea să fie în stare perfectă și, bineînțeles, să fie folosite din momentul în care angajații pătrund pe șantier. Pentru mai puține riscuri este recomandat ca atunci când lucrează cu un ciocan hidraulic, operatorii să poarte căști, mănuși speciale anti-vibrații și ochelari de protecție.