Inlocuirea unui cui picon este o operatiune care trebuie facuta cu grija, respectand pasii indicati de producator. Facem asta in momentul in care cuiul a ajuns la limita de uzura.
Trebuie se tinem cont de faptul ca un ciocan hidraulic opereaza in conditii si la temperaturi extreme. Este foarte important sa purtam echipament de protectie
Poate fi periculos sa manevram un cui picon dupa ce s-a lucrat cu el. Pentru ca ar putea fi fierbinte, este obligatoriu sa folosim manusi.
Înainte de a demonta un cui picon, vom elibera mai intai presiunea din interiorul echipamentului. In general, este recomandat sa asteptam aproximativ 10 minute din momentul in care am oprit ciocanul hidraulic pana cand trecem la demontarea unui cui picon.
Ciocanul hidraulic trebuie pozitionat pe o suprafată plana, in asa fel incat sa il puteti manevra cu usurinta. Bineinteles, oprim motorul utilajului, asigurândându-ne ca frana este cuplata corespunzator iar transmisia e la punctul mort.
Dupa ce am respectat avertizările legate de temperatura unui cui picon si de presiunea din interior, trecem la urmatorii pasi: scoatem dopurile din carcasa piconului si indepartam inele de cauciuc.
Ultimul pas din aceasta serie premergatoare de actiune tine de indepartarea stifturilor de retinere.
Inainte de scoarerea unui cui picon trebuie sa stim ce specificatii de greutate are aceasta. S-ar putea sa fim nevoiti sa utilizam un dispozitiv de ridicare special pentru a putea sa il manevram in siguranta.
Nu verificam doar cuiul picon pentru urme de uzura, ci si bucsa inferioara. Si starea garniturii de etansare a unui cui picon trebuie analizata. In functie de ceea ce descoperim, trebuie sa trecem la inlocuirea acelor elemente uzate.
De exemplu, forma garniturii de etansare trebuie sa fie rotunda, nu ovala. Daca descoperim aceasta problema, producatorii ne sfatuiesc sa indepartam garnitura si sa curatam canelura.
Cand inlocuim garnitura de etansare, trebuie sa o scufundam in ulei si sa ne asiguram ca este curata. Nu in ultimul rand, curatam cuiul picon propriu-zis si il ungem cu o vaselina recomandata de producatori.
Stifturile de retinere, inelele de cauciuc si dopurile se monteaza pentru a finaliza operatiunea.
Iata un exemplu de limita de uzura pentru un cui picon, asa cum specifica unul dintre producatori: 76 de milimetri.
Si in cazul bucsei inferioare trebuie sa cautam in manual valoarea pentru limita de uzura. 168 de milimetri este un exemplu pentru aceasta componenta. În cazul schimbarii bucsei inferioare se recomanda apelarea la un service autorizat.
Toti acesti pasi sunt atent enumerati in toate manualele picoanelor. Am incercat aici sa rezumam cele mai importante sfaturi. Dar consultarea acestor manuale este vitala pentru ca pot aparea diferente de la un producator la altul.
Chiar si cele mai simple operatiuni trebuie efectuate de un operator care are cunostinte legate de modul in care functioneaza piconul. In caz contrar, se pot produce pagube mai mari care afecteaza piconul, ba chiar si utilajul purtator.
Daca totusi preferati sa apelati la ajutor specializat, va asteptam pe pagina https://www.mechanicus.ro/contact/. Avem tehnicieni instruiti care va pot ajuta cu orice fel de reparatii ciocane hidraulice. In plus, avem o gama variata de piese de schimb pentru picoane, inclusiv cuie, membrane, garnituri sau tiranti.