Munca pe un șantier comportă nenumărate primejdii, iată certitudinea de la care pornim. Chiar și atunci când folosim un utilaj adecvat pentru lucrările periculoase, riscurile trebuie luate în continuare în calcul.
De exemplu, utilizarea unui excavator prezintă diverse riscuri, motiv pentru care producătorii au o listă lungă de avertismente pe care le specifică în manualul de utilizare.
Am încercat să adunăm o parte din acestea, pentru a încerca să le înțelegem mai bine. Am folosit ca sursă manualele producătorului JCB. Dar, mare atenție: oricând pot apărea situații neprevăzute, iar exemplele selectate de noi reprezintă doar o parte din cele enumerate de producători.
Acest avertisment reprezintă o regulă de bază care n-ar trebui ocolită și nici minimizată. Ea implică mai multe dimensiuni. Se referă la cunoașterea temeinică a utilajului și la pregătirea operatorului.
În același timp, trebuie luat în calcul faptul că o persoană foarte bine pregătită pe un anumit tip de echipamente poate face greșeli atunci când trece la un utilaj diferit. Din acest motiv, anii de experiență pe șantier nu exclud nevoia de instruiri periodice și testări ale cunoștințelor.
Vericați atent specificațiile și caracteristicile unui utilaj înainte de a-l folosi. Limitele de viteză, de greutate și de înălțime sunt vitale. Forțând utilajul, ajungem într-o situație limită. De aici pot apărea pagube grave, dar și rănirea operatorului și a celor din jur.
Avertismentul legat de echipamentele de protecție poate fi generalizat la situația întregului șantier. Niciodată nu renunțați la aceste echipamente individuale de protecție, oricât de neînsemnată pare activitatea întreprinsă. De fapt, pe un șantier nu există așa-zisele momente moarte. Pericolele pândesc la tot pasul!
De asemenea, nu minimizați importanța comunicării. Lângă utilaj lucrează, în general, și alți muncitori. Aceștia trebuie să cunoscă intențiile operatorului, altfel pot fi puși în situații extrem de riscante.
Un rol important în acest caz îl au ședințele în care se stabilește planul de lucru și existența unui set de semnale sau mijloace de comunicare în condiții de zgomot puternic.
Producătorii includ și această avertizare în lista extrem de lungă a situațiilor periculoase. Un alt sfat legat de telefonul mobil este legat de momentul în care alimentăm utilajul cu carburant. În acele momente, telefonul mobil ar trebui oprit.
Iată o avertizare care, pe lângă latura umană conține una economică. Dacă vom folosi un utilaj cu diverse componente defecte, atunci vom înrăutăți situația. O reparație de 100 de euro la momentul oportun se va transforma într-una de 1000 de euro dacă vom continua operarea utilajului.
Un alt avertisment legat logic este următorul:
Da, pe un șantier condițiile nu sunt ideale. Avem parte de praf, noroi, obstacole și șanțuri. Trebuie să cunoaștem foarte bine mediul în care lucrăm. În cazul șanțurilor, există riscul ca pereții acestora să se prăbușească, mai ales când un utilaj de mare tonaj se deplasează în apropierea lor. Din acest motiv, ar trebui să evităm deplasarea în astfel de zone.
Mare atenție atunci când lucrați cu utilajul într-o hală. Nu contează dacă aveți de gând să-l folosiți pentru scurt timp. Noxele sunt periculoase și efectele lor se simt după un timp foarte scurt.
Vizibilitatea este foarte importantă pentru o activitate fără probleme. Acordați o atenție deosebită curățării utilajului, mai ales la nivelul parbrizului, oglinzilor și farurilor, pentru a fi siguri că aveți un câmp vizual cât mai larg. În acest fel observați foarte ușor pericolele și reușiți să le evitați.
Toți producătorii recomandă o atenție sporită acordată opririi utilajului și parcării acestuia în condiții de siguranță.