Ciocanul hidraulic reprezintă un accesoriu extrem de important pe multe șantiere. Această unealtă este una costisitoare și, chiar dacă este folosită în condiții extreme, ea trebuie tratată cu atenție pentru a evita defecțiunile.
Transportul de la un șantier la altul reprezintă un moment cheie în care pot apărea diverse probleme. Pentru a le evita, este necesar să respectăm un set de reguli extrem de importante. Acestea țin de siguranța produsului, dar și a persoanelor aflate în apropiere, care pot fi rănite grav.
O parte critică a oricărui proiect de construcții o reprezintă transportul echipamentelor dintr-o parte în alta. Mutarea pe un alt șantier nu înseamnă să le aruncați într-un camion și gata. Pentru a vă asigura că totul merge cum trebuie primul pas este să fiți bine informați.
Așadar, cei care se vor ocupa de mutarea unui ciocan hidraulic trebuie să citească capitolele legate de siguranța și transportul acestuia din manualul de utilizare. În plus, trebuie să fie la curent cu instrucțiunile de prevenire a accidentelor și să fie autorizat să opereze o macara sau un stivuitor.
Un alt aspect ce nu trebuie neglijat se referă la planificarea rutei. Este important să cunoașteți traseul pentru a evita surprizele nedorite. Detaliile legate de restricții, treceri joase, lățimea drumului, poduri cu limite de greutate, etc. sunt vitale pentru a realiza transportul în siguranță.
Înainte de transportul propriu-zis sunteți puși în situația de a ridica ciocanul hidraulic. Regula cea mai importantă ține de utilizarea accesoriilor adecvate pentru această activitate. Verificați greutatea piconului pe eticheta cu numărul de serie și folosiți accesorii aprobate pentru greutatea respectivă.
De asemenea, trebuie să inspectați atent echipamentul de ridicare înainte de a efectua orice operațiune. Dacă acesta este răsucit sau deteriorat, atunci ar trebui să-l înlocuiți de urgență.
Efectuați un test simplu, dar care poate scoate la iveală eventualele probleme. Producătorii recomandă ridicarea sarcinii câțiva centimetri și oprirea în acest punct pentru a realiza mai multe verificări. Analizați legăturile, inspectați dacă ciocanul este echilibrat și dacă există elemente slăbite. Abia apoi puteți continua operațiunea de ridicare.
În timpul în care sarcina este suspendată, nu permiteți niciunei persoane să se afle sub aceasta din cauza pericolului evident. Ideal este să evitați momentele în care sarcina rămâne suspendată. În niciun caz nu lăsați piconul într-o astfel de poziție nesupravegheat.
Pentru că vorbim de o piesă cu o greutate însemnată, care poate produce răni grave dacă este scăpată de sub control, nu ar trebui să ridicați, să o întoarceți sau să o mutați cu mâinile goale. Folosiți doar unelte adecvate pentru aceste operațiuni iar persoana responsabilă trebuie să poarte echipament de protecție.
În timpul transportului, piconul trebuie să fie fixat corespunzător. Producătorii mai recomandă o atenție deosebită acordată fixării tuturor pieselor, cum ar fi furtunurile, pentru ca acestea să nu se miște necontrolat.
Transportul ciocanului hidraulic se face pe o suprafață plană, ideal pe un palet care poate susține greutatea respectivă. Dar, mare atenție: sub nicio formă nu ar trebui să stivuim mai multe picoane unul peste altul. Orice pierdere a echilibrului va duce la deteriorarea serioasă a echipamentelor.
Nu uitați un detaliu important: acumulatoarele ciocanului hidraulic sunt încărcate cu azot. În cazul unui transport aerian, dar și înainte de depanarea într-un atelier specializat, trebuie să depresurizăm acumulatorul, pentru a evita incidentele nedorite.
O altă atenționare specială se referă la descărcarea piconului. După ce ați finalizat transportul și ați ajuns la destinație, nu uitați de regulile folosite la încărcare. În zona de descărcare este recomandat să rămână doar persoanele direct implicate, pentru a evita accidentele. La final, este de preferat să realizați o inspecție pentru a vă asigura că toate acele piese picon sunt în stare bună.