Alegerea unui ciocan hidraulic este o misiune complexa daca tinem cont de oferta variata de pe piata și de diferentele de pret. Cum scopul unui ciocan hidraulic tine, în primul rand, de lucrari de demolare sau spargere, atunci greutatea piesei va duce automat cu gandul la o putere mai mare.
Sunt insa alte aspecte care trebuie luate in calcul. Expertii spun ca greutatea ciocanului hidraulic nu indica, automat, o performanta mai mare.
Un ciocan hidraulic poate fi asemanat cu o masina. Are o caroserie (carcasa), un motor (mecanismul de percutie) si, bineinteles, un design diferit, in functie de fiecare producator.
Diferentele privind greutatea apar din aceste detalii, motiv pentru care este gresit sa folosim acest aspect drept unic argument in alegerea unui ciocan hidraulic nou.
În primul rand, un ciocan hidraulic ar trebui ales in functie de necesitati. De exemplu: va fi folosit pentru demolari, intr-o cariera de piatra, in lucrari edilitare care presupun spargerea asfaltului, etc.
Ba chiar scopul trebuie analizat mult mai in detaliu decat in enumerarea de mai sus. Alegem un ciocan hidraulic pentru o cariera? Ce fel de roca predomina acolo?
Energia produsa de o singura lovitura este un detaliu extrem de important. Inainte de a analiza frecventa, trebuie sa intelegem ca puterea unei singure lovituri este un detaliu cheie in aceasta ecuatie. Chiar si la o frecventa ridicata, in cazul unei energii scazute pe fiecare lovitura in parte, performanta finala va fi redusa.
Si aici este cazul sa spunem ca exista diferente, in functie de scopul final. De exemplu, in functie de tipul de material spart (moale, stratificat, cu abrazivitate redusa) se recomanda spargerea cu penetrare, caz in care sunt mai utile cocanele hidraulice cu viteza mare de impact.
Puteti cauta la specificatiile produsului numarul de batai pe minut pentru a analiza acest aspect. In schimb, daca alegeti ca tehnica spargea prin impact, atunci aveti nevoie de o energie de impact mai mare, in detrimentul unui numar ridicat de batai pe minut.
Puterea unui ciocan hidraulic este trecuta in manualul de utilizare, in general la final, la specificatii tehnice. Atentie, urmariti puterea de iesire, nu doar puterea de intrare.
Puterea de intrare se calculeaza in functie de debitul de ulei hidraulic (litri/minut) si de presiunea de functionare (bari). Eficiența se calculeaza in functie de puterea de intrare si puterea de iesire.
Lucrurile par complicate? De fapt, totul se reduce la informatie. Deja pare o afirmatie generala, repetata atat des incat si-a pierdut din sens. Dar informatia chiar este totul.
Treceti peste simplele reclame care lauda anumite performante. Intrati in detalii si comparati specificatiile tehnice ale mai multor produse. Dupa ce ati facut o selectie preliminara si aveti pe lista 2 sau 3 produse incercati sa cautati parerile celor care le-au folosit.
Pe forumuri nu puteti avea garantia unor informatii exacte, dar in momentul in care anumite detalii apar la mai multe persoane, ele tind sa fie confirmate in practica.
-porniti de la modul de utilizare al ciocanului
-nu alegei un ciocan hidraulic doar în funcție de greutatea sa pentru ca asta nu se traduce intr-o eficienta mai mare
-analizati puterea de intrare si de iesire si numarul de batai pe minut
-cautati informatii de la cei care au utilizat un anumit tip de ciocan hidraulic.
Chiar daca greutatea nu este cea mai importanta, sunt detalii pe care trebuie să le cautati cu atentie si, la nevoie, sa cereti informatii suplimentare inainte de a lua decizia finala. Daca aveti nevoie de ajutor, echipa noastra va sta la dispozitie pe pagina https://www.mechanicus.ro/contact/