Atunci cand vine vorba de demolări, trebuie sa stiti ca acestea reprezintă o piata uriasa de afaceri cu posibilitati tot mai mari de dezvoltare. Zonele urbane cresc in ritm accelerat, industria isi schimba si ea fata iar toate acestea presupun nevoia de eliberare a multor spatii pentru a face loc noilor constructii si directii de dezvoltare.
Ca sa facem o gluma, putem spune ca astazi a construi inseamna in primul rand a demola ceva. Nu e o greseala daca spunem ca demolarile sunt un domeniu extrem de important care necesita echipamente speciale si mai ales o instruire temeinica a celor care se implica in astfel de activitati.
Pot fi realizate demolari in doua moduri:
-prin metoda pirotehnica
-prin intermediul utilajelor echipate cu atasamente speciale
Metoda pirotehnica este folosită mai ales pe platformele industriale si in zonele de periferie unde exista distante mai mari intre constructii. In oras e mai dificil sa folosim aceasta tehnica.
Pe de o parte, vorbim de un pericol insemnat pentru cladirile din vecinatate, pe de alta parte trebuie sa luam in calcul si praful degajat in urma unei demolari controlate cu substanțe explozive.
Foarfecile hidraulice permit tăierea, separarea betonului, tăierea structurilor de metal, spargerea structurilor de beton armat și a stâlpilor de rezistentă. Producătorii și distributorii se mai laudă ca foarfeca este utila atunci cand planuim sa demolam o structura din beton bine armat cu elemente din otel.
Acesta sparge în bucăți mici pereți din cărămida sau beton. Exista mai multe tipuri de pulverizatoare:
-pulverizatoare rotative pentru demolare primara, pentru excavatoare cu greutate cuprinsă între 5 și 90 de tone
-pulverizatoare rotative pentru demolare primara si secundara
-pulverizatoare fixe pentru demolare secundară, pentru excavatoare cu greutatea de operare cuprinsă între 3 si 60 de tone
Foarte important, pulverizatorul permite separarea betonului de alte materiale reciclabile si asta usureaza unul dintre scopurile acestei operatiuni, adica selectarea acelor elemente care pot fi valorificate.
Piconul este o unealta folosita foarte des in demolari. Se comporta ca un ciocan care poate fi utilizat la spargerea bolovanilor, asfaltului și a betonului armat. Ciocanele hidraulice pot echipa de la miniexcavatoare pana la utilaje mult mai mari cu o greutate de 100-150 de tone.
Alegerea echipamentului potrivit pentru demolari pleaca de la utilajul purtator pe care il folosim in mod curent. Trebuie sa luati in calcul regimul de inaltime la care acesta poate opera, presiunea hidraulica și greutate de operare.
De asemenea, trebuie să va ganditi la siguranta operatorului. Cabina trebuie protejata de resturile rezultate in urma unor demolari. O cusca de protectie trebuie in primul rand sa rezolve riscul caderii de resturi, dar in acelasi timp trebuie sa permita operatorului o vizibilitate suficient de buna pe santier. Daca ii este ingradita vizibilitatea, atunci apar noi riscuri.
Nu uitati nici de nevoia unor perdele de apa pentru a limita raspandirea prafului!